9 Μαΐου 2012 επέτειος Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών – ΕΝΕΡΓΗΘΕΙΤΕ


Ήρθε και πάλι η επέτειος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 9 Μαϊου. Κάποιο διεστραμμένο μυαλό στις Βρυξέλες συνεχίζει να δίνει ονόματα και στόχους στα έτη για την Ε.Ε που τσακίζουν κόκαλα με την ειρωνεία τους μεταξύ «Έτους» και πραγματικότητας. Φέτος είναι το έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών!

Μια μικρή ανασκόπηση: το 2010 ήταν το έτος κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (τα καταφέραμε περίφημα!) και το 2011 ήταν το ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού (εθελούσια έξοδο από το Δημόσιο, εθελούσιο Μνημόνιο κλπ κλπ), όπου επίσης η Ε.Ε και ο Μεγα-GAP έδειξαν σθένος και αποτελεσματικότητα. (εδώ είναι το περσυνό αρθράκι σχετικά).

Φέτος λοιπόν είναι το έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών! Είμαι σίγουρος πως και πάλι θα τα καταφέρουμε.

Τρείς είναι οι άξονες της Ενεργούς γήρανσης: Απασχόληση (μέχρι θανάτου και δωρεάν), Συμμετοχή στην κοινωνία (των μυρμηγκιών), Ανεξάρτητη διαβίωση (ιδιωτικοποιούνται, άρα ανεξαρτητοποιούνται σταδιακά όλα τα κέντρα του τομέα Υγείας, καθώς και πληθαίνουν οι σκουπιδοτενεκέδες στα κέντρα κάθε πόλης και χωριού!). Καλύτερα μιας ώρας ανεξάρτητη ζωή παρά 40 χρόνια αξιοπρεπή εξαρτημένη εργασία!

Το “ενεργού γήρανσης” το έχουμε, αφού δεν το βλέπω να συνταξιοδοτείται κανείς στο μέλλον,  που προβλέπεται να δουλεύουμε μέχρι τα 89 μας χρόνια. Όσοι τώρα απέτυχαν μέσω του εθελοντισμού να καταπολεμήσουν τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό το 10 και το 11, να μην ανησυχούν! Στα άμεσα σχέδια της φράου Άγγελας είναι οι άνεργοι να απασχολούνται στο Δημόσιο Δωρεάν για το υπόλοιπο της ζωής τους, προκειμένω να μην πλήττουν. Βεβαίως, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, οι νεότεροι Γερμανοί εργάτες κ υπάλληλοι, θα μεταθέτουν τμήμα της εργασίας τους στους ηλικιωμένους Έλληνες, Ισπανούς, Πορτογάλους και Ιταλούς ώστε οι δεύτεροι να μη νιώθουν άχρηστοι και ανενεργοί.

Μόνη διαταραχή του συστήματος είναι πως μερικοί Έλληνες αποφάσισαν από την Κυριακή 6 Μαϊου φέτος να “ενεργηθούν” στα σχέδια της Άγγελας, του Αντωνάκη και του Βαγγέλαρου. Αν και αυτή η ιστορία βρωμάει, εκδηλώνεται διάχυτη η ελπίδα πως η Ε.Ε θα κατακτήσει τους στόχους της και φέτος, αλλά έχω την εντύπωση πως οι Έλληνες θα “ενεργούνται” όλο και περισσότερο τώρα που πήραν μπρός.

Χρόνια πολλά Ευρώπη των λαών και της Αλληλεγγύης!

Πάρτε και το στατιστικό έτσι να γουστάρετε: Eurostat – Το στατιστικό πορτρέτο της ΕΕ 2012: ενεργός γήρανση και αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και το Ευρωβαρόμετρο

Comment on this! / Σχολιάστε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s