Πρωτομαγιά, Μέρα Μαΐου, Mayday, mayday mayday….


 

 

 

 

 

 

(For english version click here)

“Mayday, May day, May(not) day….this is Greece, this is Greece, this is Greece

Mayday, η θέση μου είναι νότια και ανατολικά της Ευρώπης!

Με καταστρέφουν κοινωνικά και οικονομικά, έχω περίπου 12 εκατομμύρια ψυχές στο πλοίο, χρειάζομαι άμεση βοήθεια, χρειάζομαι να σταματήσουν να λεηλατούν το πληγωμένο μου κορμί!”

Πρωτομαγιά 2012 και βρισκόμαστε στην Ελλάδα! Στην Ελλάδα, της οποίας η μυθολογία παραπέμπει στη Χλωρίδα, θεά των ανθών, μητέρα του Καρπού και του θεού του πολέμου Άρη. Η ίδια Ελλάδα, στην οποία η Πρωτομαγιά ως εργατική εορτή πρωτοεμφανίστηκε το 1893, στη μνήμη της επανάστασης των εργατών των Αμερικανικών συνδικάτων του Σικάγο και συμβολίζοντας τα εργατικά δικαιώματα…

…σήμερα, ο κόσμος πάει στην εξοχή ανά τη χώρα για να “πιάσουν την Άνοιξη”, φτιάχνουν στεφάνια, όπως έκανα και οι Χάριτες για τους θεούς στην αρχαιότητα, κάνουνε πικ-νικ (αγγλιστί), άλλοι καταλήγουν σε καμία παραλία με μια μπύρα, ουζάκι ή κάνα αναψυκτικό, άλλοι πάνε σε πορείες της “εργατικής τάξης” λόγω της παρακαταθήκης της αντίστασης των εργατικών σωματείων του Σικάγο…

Η Πρωτομαγιά είναι αργία (ή κατά άλλους απεργία) σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, ως η μέρα των εργατών γνωστή στα Αγγλικά ως Labor day. Θεσπίστηκε ως αργία από την Σοσιαλιστική Διεθνή του Παρισιού στις 20 Ιουλίου του 1889, εις μνήμη των γεγονότων στο Σικάγο με τον ξεσηκωμό εργατικών σωματείων την 1η Μαΐου 1886. Οι εργάτες διαμαρτύρονταν, διεκδικώντας οκτάωρη εργασία και καλύτερες συνθήκες. Φυσικά η διαμαρτυρία οδηγήθηκε σε αιματοχυσία και στη σύλληψη εκπροσώπων των σωματείων για να καταλήξει σε μία δίκη που ορισμένοι χαρακτήρισαν ως μία από τις χειρότερες κακοδικίες στην ιστορία των Η.Π.Α… και ως συνέπεια όλων αυτών των γεγονότων οδηγηθήκαμε στη θέσπιση του οκταώρου και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε πολλές χώρες του κόσμου.

Άλλα η πρώτη Μαΐου ήταν επίσης ημερομηνία στην οποία από τα αρχαία χρόνια τελούνταν εορτές προς τιμήν της θεάς Χλωρίδας (Flora στα Λατινικά), νύμφη των Ιλισίων Πεδίων και θεά των λουλουδιών. Ο Οβίδιος εξιστορεί για τη Flora…ήταν κόρη (πιθανώς) του Ωκεανού και γυναίκα του ανέμου Ζέφυρου….

Πριν από τη Χλωρίδα η Γή ήταν μονόχρωμη…με τον ερχομό της, η θεά έσπειρε λουλούδια αμέτρητων χρωμάτων και έκανε τη Γή πολύχρωμη… και όταν τα λουλούδια άνθιζαν, έρχονταν οι Χάριτες και φτιάχνανε στεφάνια, τα οποία τοποθετούσαν στα κεφάλια των Θεών…. η Χλωρίδα όμως είχε και έναν γιό, τον Καρπό, πατέρας του οποίου ήταν ο Ζέφυρος….

…όμως πριν από τον Καρπό και το γάμο της με το Ζέφυρο η θεά είχε και αποκτήσει και έναν άλλο γιό… και αυτός ο γιός προήλθε από άμωμο σύλληψη…Ο Οβίδιος περιγράφει την Ιστορία σαν να τη διηγούνταν η ίδια η Θεά, αλλά εδώ ας κάνουμε μία περιληψούλα…:

Η Ήρα τα πήρε άσχημα (η αλλιώς ήταν “ενοχλημένη”) με το Δία – ακόμα μία φορά – διότι ο Ξένιος αποφάσισε να γεννήσει ο ίδιος μόνος του την Αθηνά και έκανε ό,τι του κατέβαινε στο κεφάλι (κυριολεκτικά αφού η Αθηνά γεννήθηκε βγαίνοντας από το κεφάλι του Δία…). Έτσι η Ήρα ήθελε εκδίκηση… και φυσικά χρησιμοποίησε τη Χλωρίδα (η οποία ήταν ακόμη -κατά τα λεγόμενά της στον Οβίδιο τουλάχιστον- παρθένα). Έστειλε λοιπόν η Ήρα τη Χλωρίδα στα “χωράφια” (ή αγρούς) να “πάει να μάσει λέλουδα”…. έκοψε και αυτή έναν άγονο ανθό (δεν ξέρω αν ήταν κρίνο, με τη βοτανολογία δεν τα πάω και πολύ καλά) και….τσαφ! έμεινε έγκυος! (σας θυμίζει κάτι….;;;;). Θα περίμενε τώρα κανείς η θεά της ανθοφορίας να γεννήσει ένα παιδί δημιουργικό, ευγενικό, αναζωογονητικό… ναι καλά!..γέννησε τον Άρη, θεό του πολέμου!(βεβαίως θα μπορούσε κανείς να αποδώσει την αντίφαση στην Ήρα που ως γνωστό ήταν μεγάλη σκ… …Θεά….και είχε στο μητρώο της πολλά μαζεμένα, όπως για παράδειγμα τα δεινά του Ηρακλή ή όταν πέταξε τον κακομοίρη τον Ήφαιστο από τον Όλυμπο και τον άφησε σακάτη στον αιώνα τον άπαντα -αν και άλλες εκδοχές αποδίδουν την πράξη στο Δία…).

Η 1η Μαΐου υπήρξε λοιπόν από παλιά και γιορτή της Άνοιξης και ακόμα και οι Κέλτες είχαν αντίστοιχες γιορτές, μόνο που στο ημερολόγιό τους η Άνοιξη ήταν από το Φεβρουάριο μέχρι τέλη Απριλίου, οπότε και η πρώτη Μαΐου σήμαινε το τέλος της Άνοιξης για αυτούς.

Άρα, με τί συνδέεται η 1 Μαΐου;; Έχουμε τη θεά Χλωρίδα, κόρη του Ωκεανού και γυναίκα του Ζέφυρου, με δύο γιούς, τον Καρπό και τον Αρούλη… (Θεό του πολέμου) μέσω Θείας παρέμβασης…

Και ενώ χρησιμοποιούμε τον όρο Άνοιξη θεωρητικά στη πολιτική για την ανανέωση (για παράδειγμα η Αραβική Άνοιξη των τελευταίων 2 ετών), στη μυθολογία είναι επίσης και μητέρα του Άρη…θεού του πολέμου….μπορεί αυτό να αποτελεί απλή σύμπτωση αλλά σίγουρα μέσω της ειρωνείας βλέπουμε τον λογικό συνειρμό… Η εργατική πρωτομαγιά είναι αποτέλεσμα σύρραξης, έτρεξε αίμα στο Σικάγο μεταξύ των Συνδικαλιστών και των ντετέκτιβ του διαβόητου γραφείου Pinkerton….

Επίσης όμως στα αγγλικά (ο Μάιος είναι May και η ημέρα Day) χρησιμοποιείται η λέξη Mayday ως σήμα κινδύνου μέσω ασυρμάτων (παρόλο που η λέξη δεν προέρχεται από το May και το Day αλλά από το γαλλικό “m’ aider” – Help me). Το Mayday καθιερώθηκε ως σήμα κινδύνου από τον Frederick Mockford το 1923 και εκπέμπεται στη συχνότητα των 2182 kHz….

…αλλά το 2012, φέτος τον Μάιο (may επίσης σημαίνει “μπορεί, πιθανώς” στα αγγλικά) μπορεί να δούμε δραστικές αλλαγές στην Ελλάδα *μπορεί και όχι… Φέτος εκπέμπουμε και εμείς ένα Mayday, καθώς βυθιζόμαστε σε ένα προμελετημένο σχέδιο εκμετάλλευσης και απάτης, με τους έως σήμερα κυβερνώντες να αποτελούν εκτελεστές του και τους πλέον διαμαρτυρώμενους να παραδέχονται πως δεν θέλουν να γίνουν κυβέρνηση σε καμία περίπτωση…. Ένα σχέδιο που καταπατά τα ισχύοντα της εργατικής νομοθεσίας, που μετατρέπει πολλούς από εμάς σε ανέργους… φέτος, ίσως η άνοιξη φέρει μόνο το γιό της τον Άρη για να παίξει μαζί μας στην πρωτομαγιάτικη εκδρομή… όμως ό Άρης τον πόλεμο τον κάνει οικονομικό πλέον…

…και εγώ, με στεφάνι στο κεφάλι (ακόμα δεν ξέρω αν είναι αγκαθωτό ή από λουλούδια), με θυμό μέσα μου, παίζω μεταξύ του Άρη και αυτών που πάνε στις πορείες και τα συλλαλητήρια της πρωτομαγιάς, αυτών που βροντοφωνάζουν αλλά δεν θέλουν να γίνουν κυβέρνηση (…οκ…)… και σκέφτομαι με εμμονή τον φίλο μου Καρπό…το αποτέλεσμα των πράξεών μου…

Γιατί φέτος τον Μάιο, και μόνο φέτος, εμείς οι Έλληνες ψηφίζουμε ουσιαστικότερα από κάθε προηγούμενη φορά… Στις 6 του Μαΐου ψηφίζουμε για μία νέα κυβέρνηση και μπορεί η ψήφος μας να αποφέρει καρπούς… να στείλει ένα μήνυμα και να έχει αποτέλεσμα… αλλά δεν ξέρω αν το μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών και η πληθώρα των χρωμάτων θα βοηθήσουν την καθαρότητα της σκέψης…

Απλώς ελπίζω να ψηφίσουμε συνετά… στην τελική γιατί να μην ελπίζω;… είναι Πρωτομαγιά!

One thought on “Πρωτομαγιά, Μέρα Μαΐου, Mayday, mayday mayday….

  1. Pingback: ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ! (nomocracy) « DIGITAL SOCIAL DEMOCRATIC NOMOCRACY

Comment on this! / Σχολιάστε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s