9 Μαΐου, Επέτειος της Ευρωπαϊκής Ένωσης…χρόνια πολλά, αλλά καλά άραγε;


Σήμερα, 9 Μαΐου, είναι η ημέρα εορτασμού της Ευρώπης, αφού σαν σήμερα, το 1950, ο Γάλος υπ. Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, παρουσίασε το σχέδιο στενότερης συνεργασίας που οδήγησε στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, από όπου και φθάσαμε στη δημιουργία της Ε.Ε όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Όμως ποια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, πως τη βιώνουμε οι Έλληνες, 30 χρόνια μετά από την ένταξή στην ΕΟΚ (Πλέον Ε.Ε) και μόλις 9 χρόνια μετά τη νομισματική ένωση και τις τελευταίες εξελίξεις; χρόνια πολλά Ευρώπη, ναι, αλλά χρόνια καλά…;

Η σημερινή Ε.Ε, με 27 κράτη μέλη, μας δημιούργησε ελπίδες, επί 30 χρόνια έδωσε την αίσθηση βελτίωσης, μας έδωσε ένα όραμα και επι χάρτου προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον. Από το 2010 διέπεται από τον αναθεωρημένο χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ((Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 83 της 30ής Μαρτίου 2010).

Ο Χάρτης αυτός (αξίζει να τον διαβάσει κανείς) ορίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες της Ε.Ε και αρχίζει στον Τίτλο 1 με την «ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ» :

Άρθρο 1

Ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται.

 

….στο πλαίσιο αυτό, το 2010 ήταν το Ευρωπαϊκό έτος κατά της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού….. και το έτος που η ανεργία αυξήθηκε με τους πιο ραγδαίους ρυθμούς… τουλάχιστον στην Ελλάδα…(αν και όχι μόνο). Μετά από αυτή την επιτυχία έρχεται…..

…το 2011: το Ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού….. (εθελοντική αποχώρηση από το δημόσιο, εθελοντική πρόωρη σύνταξη των 350Ευρώ…..

…….άντε, και του χρόνου βλέπουμε…

Χρόνια πολλά λοιπόν Ευρώπη, χρόνια πολλά Ανθρώπινη αξιοπρέπεια….. Ευχαριστώ θερμά σύσσωμο το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους κ. Βουλευτές και την Ελληνική Κυβέρνηση, Την κ. Άγγελα Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί, προσωπικά και φυσικά τον κ. Στρος Καν και το ΔΝΤ που προασπίζουν με θυσίες και υπεράνθρωπες προσπάθειες την αξιοπρέπειά μου ως Ευρωπαίου πολίτη…. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, και του χρόνου με υγεία…..

Από έναν ακόμα ταλανισμένο Ευρωπαίο «Οδυσσέα»….

 

 


 

One thought on “9 Μαΐου, Επέτειος της Ευρωπαϊκής Ένωσης…χρόνια πολλά, αλλά καλά άραγε;

  1. Pingback: 9 Μαΐου 2012 επέτειος Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών « Current Odysseys / Σύγχρονες Οδύσσειε

Comment on this! / Σχολιάστε!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s